8 Taktik Lanjutan untuk Mengoptimumkan Iklan Video Facebook untuk Kesempurnaan

8 Taktik Lanjutan untuk Mengoptimumkan Iklan Video Facebook untuk Kesempurnaan

Di dunia pengiklanan dalam talian, iklan video Facebook pernah dipecat oleh banyak pemasar sebagai amalan yang tidak berguna. Tetapi dalam masa dua atau tiga tahun yang lalu, peranan tapak media sosial dalam iklan video telah berubah drastik.

Malah, Facebook mendedahkan pada sidang terakhir F8 mereka pada bulan April bahawa iklan video mempunyai CPA 25 peratus lebih rendah (kos per tindakan) daripada iklan pautan dan175 peratus pulangan perbelanjaan iklan. Sekarang itu hebat!

1. Simpan Ringkas

Jangkauan perhatian pengguna internet rata-rata telah menurun hanya lapan detik, yang bermakna anda mempunyai sebahagian kecil daripada masa itu untuk menarik perhatian mereka sebelum mereka menatal kanan iklan anda. Memandangkan serangan kandungan dalam rata-rata berita orang ramai, itu bukan satu tugas yang mudah. Walaupun selepas anda mendapat perhatian penonton, jumlah panjang video anda tidak boleh bertahan lebih daripada 20 saat .

Facebook menawarkan ciri analitik yang membolehkan anda melihat berapa lama pengguna melihat video anda. Untuk sebahagian besar, anda akan melihat sangat sedikit orang yang melekat di sekitar untuk melihat keseluruhan iklan anda. Sepanjang mengedit video anda, anda mungkin terkejut untuk mengetahui bahawa intros, kredit, dan juga logo boleh menjadi penghalang. Iklan video yang berjaya adalah jelas dan ringkas dengan sedikit "tiada".

2. Gunakan Thumbnail Baik

Sekiranya pengguna Facebook telah melumpuhkan ciri autoplay, video anda akan memaparkan bingkai tetap, atau gambar kecil, sebaliknya. Selalunya, imej kecil automatik bukan imej yang paling baik atau paling tinggi untuk digunakan. Sama seperti apabila anda memilih imej untuk iklan biasa, anda perlu memilih lakaran kecil yang menonjolkan khalayak sasaran anda dan memotivasi mereka untuk memukul butang "main" itu.

Anda boleh pilih salah satu daripada galeri imej yang dijana secara automatik atau memuat naik gambar dari komputer anda-ingat bahawa ini mungkin menjadi foto unik yang tidak dipaparkan dalam video anda. Gunakan ini untuk kelebihan anda; Pilih sesuatu yang relevan tetapi visual yang menarik.

1

Sumber: ShoutmeLoud

3. Gunakan Video untuk Meningkatkan Iklan Pautan dan Karusel Anda

Walaupun ramai orang melayari iklan karusel yang lalu, video autoplay dapat membantu menangkap perhatian mereka. Begitu juga, termasuk imej karusel juga boleh menarik lebih banyak minat daripada iklan video sahaja. Menggabungkan ciri-ciri ini membolehkan anda memasukkan elemen seperti CTA, penerangan pautan, dan tajuk utama. Anda juga boleh menggunakan kombinasi video dan imej untuk menceritakan kisah progresif. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai gambar produk anda diikuti oleh video orang yang menggunakan dan menikmati produk tersebut. Sekali lagi, video itu harus pendek dan menarik pengguna untuk mengambil bahagian dalam CTA anda.

2

Sumber: Facebook

4. Hanya Sasaran Alat Wi-Fi

Oleh kerana ramai yang mengalami gangguan perkhidmatan video ketika mereka tanpa Wi-Fi, pertimbangkan untuk mengoptimumkan iklan video anda sehingga mereka hanya menargetkan pengguna yang berada di peranti mudah alih yang bersambung dengan Internet. Dengan cara ini, anda boleh mengelakkan pengalaman penonton negatif yang berpunca daripada permainan video yang lambat atau terbantut. Anda juga akan memintas perbelanjaan iklan yang sia-sia dari orang yang tidak berjaya cuba terlibat dengan iklan anda.

5. Mengambil Kelebihan AutoPlay dengan Video Tanpa Wayar

Lebih daripada setengah bilion pengguna Facebook adalah mudah alih sahaja, yang bermaksud mereka mungkin sedang menatal iklan anda semasa mereka sedang berehat di meja mereka, menunggu bas atau di tempat awam lain. Dalam senario ini, pengguna tidak dapat berhenti dan mendengar video anda. Di sinilah kelebihan kandungan tanpa bunyi masuk atau sekurang-kurangnya, satu video yang boleh dilihat dengan atau tanpa bunyi. Anda boleh melakukannya melalui penggunaan sarikata atau tajuk utama. Malah, Facebook melaporkan peningkatan sebanyak 12 peratus dalam masa tontonan untuk iklan video dengan kapsyen.

3

6. Foster Interaction

Sama seperti iklan Facebook biasa, iklan video memerlukan komunikasi. Ini bermakna bahawa sebaik sahaja anda mendapat orang yang terlibat dan membuat komen pada video anda, anda perlu mula membalas. Manfaat terbesar pengiklanan di Facebook ialah anda mendapat maklum balas langsung dari audiens sasaran anda.

Pastikan perbualan menyenangkan tetapi profesional, dan pastikan ia menambah manfaat kepada kempen anda. Sangat penting untuk berinteraksi dengan orang yang mempunyai pengalaman negatif dengan produk anda atau bahkan menggunakan iklan anda menggunakan otot perkhidmatan pelanggan untuk memperbaiki hubungan anda dengan pengguna dan menggunakan maklum balas mereka untuk mengetahui bagaimana anda boleh meningkatkan.  

4

Source: Peet Facebook Account

7. Gunakan Censorship dengan hati-hati

Untuk kebanyakan iklan video Facebook, beberapa komen negatif tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda perlu meneruskan dan memadamkannya. Memadamkan semua komen negatif dapat merosakkan imej anda-orang akan melihat jenama anda sebagai tidak sah dan tidak boleh dipercayai. Cuba untuk memastikan pemadaman ulasan minimum. Sebagai contoh, anda boleh memadamkan komen yang spam, memudaratkan, atau menyerang pengulas lain.

5

Sumber: Akaun Facebook Hyatt

8. Kandungan Besar Sebelum Semua Semua

Anda hanya mempunyai beberapa saat untuk melibatkan penonton anda, jadi anda perlu menumpukan perhatian pada membuat video yang merangsang secara visual dan intelektual. Jadilah pintar, inspirasi, atau kontroversi dan elakkan tembakan berkualiti rendah, selepas itu, pada hari ini anda boleh menangkap video HD pada telefon pintar anda. Juga, pertimbangkan untuk menghantar soalan mengenai jenama atau perkhidmatan anda yang mendorong orang untuk memberi komen, berkongsi atau "menyukai" video anda.

Giliran awak

Seperti yang anda mungkin berkumpul, Facebook adalah tempat yang bagus untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan. Malangnya, terdapat banyak pesaing yang juga menggunakan laman media sosial. Menggunakan petua ini dapat membantu anda menonjol di kalangan orang ramai dengan meningkatkan kualiti dan pengoptimuman iklan video Facebook anda dan akhirnya meningkatkan ROI anda.

Apakah strategi pengiklanan Facebook kegemaran anda? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah.

About Tarmizi Sukarno

Im a part time internet marketer, Online Seller, Offline Seller, and Creative Advertiser Implementer. Feel free to contact me for free consultations to improve your business.

Nak Tahu Cara Berniaga Di Shopee Dengan Betul?

Your Title Here

Overviews value for workplace organically high.

Your Title Here

Overviews value for workplace organically high.